Doelkruisboog, zogenaamde voetboog, 1550-1750
kruisboog
Beschrijving:Zuil van hout (pruim), aan de voorkant en bij de slotas ingescheurd. De steunklos heeft aan weerszijde langs de onderranden een ribbel geflankeerd door groeven. Een ijzeren kap vormt aan de achterkant het uiteinde van de zuil. De boutgeul van been is vastgezet met twee gevorkte klinknagels. Goed functionerend slot met enkele as met stalen veer en aanzienlijke speling. Stangtrekker met rechthoekig gebogen knie. Het horizontale deel van de stangtrekker is bij de aanzet enkele slagen getordeerd. De tuimelaaras is tweezijdig gelagerd in twee gelijkvormige slotplaten van ijzer die in de zuil zijn verzonken (zie afbeelding 31).
Gezwarte boog met hoefijzermerk op de rechterkant van de buik van de boog. Opengedraaide pees, uitgedroogd en enigszins gerafeld.
Opmerkingen:
De zuilvorm is van een vroeg type met karakteristieke steunklos [124]. De kruisboog is grotendeels in originele staat. Gezien het ontbreken van impregnatie moet de pees van latere datum zijn. Een der gevorkte klinknagels is vermoedelijk later aangebracht. Beide gevorkte klinknagels zijn gelijkvormig. Volgens Harmuth komen op West-Europese kruisbogen twee van dergelijke klinknagels voor. De ijzeren kap aan het kolfuiteinde heeft een tweeledig doel: bescherming van het hout en steun voor de kap van de Engelse spanner.
Traditioneel ingestelde schutters hielden graag vast aan ouderwetse vormen. Dit nogal eenvoudige wapen is moeilijk nauwkeurig te dateren. Een soortgelijk hoefijzermerk is ook aan te treffen op een boog in de collectie Kuppelmayer.