Oorkonde voor de Italiaanse bronzen marinemedaille voor de reddingspoging van het schip de Salento uitgereikt aan Hendrik Bosch door het Italiaanse Minsterie van Marine
oorkonde
Op 26 november 1928 strandde er een schip op de Zandvoortse kust. Terwijl de storm in alle hevigheid was toegenomen tot windkracht 12, werd de Italiaanse stomer “Salento” vroeger de „Tjilatjap" van de „Java-China-Japanlijn" geheten en gemeten 3816 bruto en 2262 netto register ton een speelbal van de golven. Het schip was eigendom van de S.A. Marittima Commerciale Brindisina met als kapitein Renato Garassino en had in totaal 30 opvarenden aan boord.Geladen met fosfaat
Het was in 1903 in Engeland gebouwd en op reis met een lading fosfaat van Bona naar Pernis maar moest door de storm uitwijken naar IJmuiden. De orkaan bracht de "Salento" ter hoogte van Bloemendaal in moeilijkheden. De roerkettingen waren gebroken en het schip liep aan de grond op ongeveer een kilometer uit de kust, ter hoogte van paal 62. Dit was tevens de oorzaak dat het onmogelijk bleek te zijn een lijn over te schieten naar het schip want de afstand was te groot.
Reddingsboot sloeg om
Terwijl de bemanning van de “Salento” letterlijk vocht voor haar leven en de Zandvoortse redboot werd bijgestaan door de redboot van IJmuiden, voltrok zich nog een ramp. Door een grondzee sloeg de reddingsboot uit IJmuiden tijdens de zoveelste reddingspoging om en één van de roeiers, de heer P. Visser, raakte bewusteloos onder de omgeslagen boot en verdronk. Door de Rode Kruis-brigade onder leiding van Dr. Gerke werd na aankomst op het strand direct kunstmatige ademhaling toegepast maar het mocht niet meer baten.
Vliegtuig bracht lijn over naar het schip
Vervolgens werd er door sergeant-vlieger Hendrik Bosch met een vliegtuig van de Luchtvaartafdeling een lijnverbinding tussen de “Salento” en de vaste wal tot stand gebracht, ongelukkig genoeg reed er een auto over de lijn en werd de verbinding weer verbroken. Uiteindelijk zonk het schip bij de vierde bank met alleen het brughuis nog gedeeltelijk boven water terwijl zware golven erop kapotsloegen. Alle 30 opvarenden kwamen om door verdrinking; de lijken spoelden aan op het strand en werden geborgen door leden van het Rode Kruis.